Tillval, val, standardval och andra val… – Braskamin

Att bygga ett helt nytt hus är naturligtvis det bästa sättet att i största möjliga mån få ett hus helt efter sina egna förutsättningar, krav och önskemål.

När man då ska göra alla dessa val, alltifrån om lister ska vara förfärgade eller inmålade till färgen på hus, så är då ett väldigt angenämt ”bekymmer”.

Tankar som går fram och tillbaka, influenser utifrån, tips och råd från andra som ständigt är i konflikt med tidigare veckas beslut.

 

Jag tänkte bara berätta kort om vårt val av braskamin, som nu i efterhand var det ”rörigaste” valet av dom alla:

Alla vill ha en braskamin i ett nybyggt hus. Det känns bara som det är något som ”hör till”.

Lika naturligt i ett nybyggt hus som trägolv, känns det som. Efter första titten så valde vi att ha en braskamin som heter ”Contura 21″. Ser ut såhär:

Murspis Contura 21-serien

 

Vi bad vår säljare på Eksjöhus se över priser för spis, montage, extratillbehör. Vi flyttade även placeringen utav den flera gånger.

Denna kändes efter någon månad inte rätt, eftersom att betraktningsvinkeln var så sned. Så då var det nya bud! Vi tittade då på denna spis från Contura istället:

Med den vinklade glasluckan i Contura i40 får du ännu större möjligheter att skapa en eldstad

Det var då tillbaka till ritbordet igen. Nya priser, tillbehör, placeringar osv.

Sedan var allting spikat och klart! Vi kände oss trygga med kaminen och även om den var kostsam så var det den ”bästa” för vårt val av placering osv.

Ända tills….

 

… vi gjorde ett besök hos ett par som byggt eksjöhus samt konsulterat med några andra par som byggt andra hus. Samtliga utav dessa hävdade att spisen knappt kunde användas med anledning av att det då blir alldeles för varmt invändigt…. Tillbaks till ruta ett!

Vi ville fortfarande åt ”mysfaktorn” och började titta på gasol/gasbrännare och etanolspisar, men tillslut så beslutade vi att vi får ”bo in oss” och sedan känna efter om behovet av en spis kvarstår. Isåfall tar vi upp projektet igen, men för närvarande ligger det på is!

Huset förbereds dock med rökrör i platta osv. för att med enkelhet kunna installera en spis i efterhand, som sagt.

 

Detta exempel visar i grund hur beslut kan fara fram och tillbaka under bygget utav ett nytt hus. Då är dessutom detta EN detalj!

Ett angenämt bekymmer dock, som sagt. :)

 

Tills nästa gång / Johannes

Tyvärr, det här inlägget går inte att kommentera.